Despre mine
- gelu
- Buhusi, Bacau, Romania
- ,,Unde si când m-am ivit în lumină nu stiu, din umbră mă ispitesc singur să cred că lumea e o cântare. Străin zâmbind, vrăjit suind, în mijlocul ei mă-mplinesc cu mirare. Câteodată spun vorbe cari nu mă cuprind, câteodată iubesc lucruri cari nu-mi răspund. De vânturi si isprăvi visate îmi sunt ochii plini, de umblat umblu ca fiecare: când vinovat pe coperisele iadului, când fără păcat pe muntele cu crini. Închis în cercul aceleiasi vetre fac schimb de taine cu strămosii, norodul spălat de ape subt pietre. Seara se-ntâmplă mulcom s-ascult în mine cum se tot revarsă povestile sângelui uitat de mult. Binecuvânt pânea si luna. Ziua trăiesc împrăstiat cu furtuna. Cu cuvinte stinse în gură am cântat si mai cânt marea trecere, somnul lumii, îngerii de ceară. De pe-un umăr pe altul tăcând îmi trec steaua ca o povară.,,Biografie- Lucian Blaga
duminică, 25 ianuarie 2009
Un mare poet Grigore Vieru s-a mutat la Cer !
,,Când nu va mai fi zăpadă, copiii vor face un om de iarbă, când nu va mai fi iarbă, copiii vor face un om de pământ, când nu va mai fi nici pământ, copiii vor face un om de piatră, când nu va mai fi nici piatră, umbra unui om de cenuşă se va profila pe cer - şi nu vor mai fi nici copii atunci...,,(Grigore Vieru)
,,Daca visul unora a fost sa ajunga in cosmos,eu viata intreaga am visat sa trec Prutul,, (Grigore Vieru)
,,Cea mai frumoasa religie din lume este Mama,, (Grigore Vieru)
EMINESCU
La zidirea soarelui, se ştie,
Cerul a muncit o veşnicie,
Noi, muncind întocmai, ne-am ales cu...
Ne-am ales cu domnul Eminescu.
Domnul cel de pasăre măiastră
Domnul ce de nemurirea noastră.
Suntem în cuvânt şi-n toate,
Floare de latinitate
Sub un cer cu stele sudice!
De avem sau nu dreptate,
De avem sau nu dreptate,
Eminescu să ne judece.
Mi-l furară, Doamne, adineauri,
Pe înaltul domn cu tot cu lauri.
Mă uscam de dor, în piept cu plânsul,
Nu ştiam că dor mi-era de dânsul,
Nu ştiam că doina mi-o furară
Cu străvechea şi frumoasa ţară.
Am şi eu pe lume parte:
Pot îmbrăţişa măiastra-ţi carte,
Ştiu că frate-mi eşti şi-mi eşti părinte,
Acum nimeni nu mă poate minte
Bine ai venit în casa nostră,
Neamule, tu, floarea mea albastră.
Suntem în cuvânt şi-n toate
Floare de latinitate,
Sub un cer cu stele sudice!
De avem sau nu dreptate,
De avem sau nu dreptate,
Eminescu să ne judece!("Eminescu" - Grigore Vieru)
Claudia Partole, scriitoare:
Poezia lui Grigore Vieru a fost si a ramas precum un cantec de leagan pentru toate copilariile. Miracolul creatiei Domniei Sale consta in simpletea picurata ca o impartasanie in vers. Multe din poeziile–i au valoarea mirifica a creatiei Marelui Anonim. Cum puteam sa nu–mi alint si sa nu–mi cresc copilul cu aceste versuri minunate?! Fiului meu i–au placut atat de mult incat m–a intrebat daca Grigore Vieru traieste?! Cand i–am spus ca e viu, a exclamat cu bucurie Ce bine, inseamna ca va mai scrie multe poezii!». De aceea zic, fara a leza ambitia cuiva:Vieru isi are marimea si valoarea care nu pot fi stirbite de nimeni oricat de mult s–ar incerca!
Mamele din Moldova merita poezii si monumente
Corina Fusu, jurnalista
Am admirat intotdeauna poezia care s–a numit relatia dintre fiul Grigore Vieru si mama sa. Sunt versuri deosebit de frumoase, din care vedem ca si–a iubit mama cu o sensibilitate aparte. Am admirat profund acest respect al fiului pentru mama sa. Desigur ca aceste poezii sunt si pentru toate mamele din Moldova.
Dar mamele din Moldova ar merita multe–multe volume de poezii si multe monumente. Ele, acum, plecate ca sa castige pentru intretinerea copiilor, de fapt duc intreaga Moldova in spate, cu banii trimisi acasa. Ma tem, ca mamele de azi nu se mai regasesc in poezii, si cred ca toate mamele l–ar invidia azi pe Grigore Vieru, pentru faptul ca el a avut–o alaturi, ca au comunicat direct, nu prin telefoane de la mii de kilometri. Cine stie ce versuri ingana ele acum udand pernele de lacrimi prin tari straine cu gandul la copiii lor?
Doresc tuturor cetatenilor R.Moldova sa ajunga zile cand se vor opri din aceasta alergare pentru supravietuirea fizica, ca sa ia in maini o carte de poezie, ca sa se gandeasca la propriile mame.
In aceeasi limba
Ala Mensicov, actrita, Teatrul «Eugen Ionescu»:
Noi am crescut cu poezia lui Grigore Vieru, de pe cand eram inca pe bancile scolii recitam poeziile Mariei Sale. Cine dintre noi nu stie poezia «In aceeasi limba», in care, desi nu e elogiata direct mama, simtim ca e slavit tot ce ai mai scump pe lume, mama, tata, limba, pentru ca nu poti sa zici «in aceeasi limba», adica limba ta si sa nu te gandesti la mama sau la locul de unde ti se trag radacinile. Eu nu stiu daca poezia lui Grigore Vieru m–a influentat pe mine, ca mama, dar stiu la sigur ca intotdeauna mi–a adus dorul de mama mea, de parinti.
Astfel de sentimente poetice nu ti le trezeste oricine. Grigore Vieru este cel mai mare poet al nostru in viata, cred, si nu avem decat sa ne inchinam in fata lui, sa–i dorim la multi ani, multa fericire, inspiratie, sa ne bucure cu poezii si cu tot ce are mai scump in el, deoarece stiu ca a scris si eseuri, iar din cuvantarile sale oamenii au avut de luat ceva, ceva foarte scump si foarte drag.
Toate raman ale lui Grigore
Valentina Rusu–Ciobanu, artist plastic:
Multa sanatate, noroc si bucurie in tot ce–l inconjoara! Toate raman ale lui Grigore: si poezia de dragoste, si poezia pentru copii. O anumita literatura, chiar si cea pentru maturi, trece uneori in sfera copiilor. Si Robinzon Crusoe nu a fost o carte scrisa pentru copii, dar a trecut in categoria literaturii pentru copii Asa s–a intamplat si cu poezia lui Vieru. El ne–a fost, ne este drag, el este in randul poetilor dragi. Doar cand scrii despre mama, nu te adresezi neaparat copiilor, dar, de obicei, copiii o accepta drept a lor. Adica poezia in care Vieru a cantat mama, nu a fost scrisa pentru copii, dar copiii au conceput–o ca pe a lor. Multi ani pentru Grigore!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu